Dementievriendelijke uitvaartzorg

Dementievriendelijke uitvaartzorg; wat houdt dit in? Dit houdt in dat je dementerende familieleden van de overledene betrekt bij de uitvaart. Het aantal personen met dementie stijgt in Nederland. Nu zijn het ongeveer 295.000 mensen, waarvan 1100 in de Gemeente Rheden. In 2040 naar verwachting rond de 520.000. Eén op de vijf mensen zal een vorm van dementie krijgen.

Opa heeft dementie en nu is oma overleden…

Vertellen we opa dat oma dood is? Laten we opa afscheid nemen?

Nemen we opa mee naar de uitvaart? Krijgt opa hier überhaupt wat van mee?

Dit zijn een aantal van de vragen die families de afgelopen jaren steeds vaker stellen bij de regeling van een uitvaart. Ik zocht en vond antwoorden. De conclusie: er zijn veel goede redenen om een persoon met dementie juist toch bij de uitvaart te betrekken. Er kunnen vragen komen zoals “Kan onze vader/moeder wel mee naar de condoleance, is dat niet te druk en verwarrend?”. In samenspraak met de familie zal er gekeken worden wat de mogelijkheden zijn om de persoon met dementie te betrekken. Het kan zijn dat er een apart moment wordt gekozen om in kleine kring afscheid te nemen of dat er een rustige ruimte beschikbaar is waar deze persoon zich met een vertrouwd iemand kan terugtrekken.

Zo wordt er bij iedere keuzemoment voorafgaand aan de uitvaart gekeken wat past bij de betrokken familie. Het buiten sluiten van een nabestaande met dementie bij het afscheid van een geliefde naaste kan voelen als een dubbel verlies en verdriet. Wanneer je de mensen met dementie niet betrekt  bij het afscheid, ontneem je hen het recht van het rouwen.

In 2019 mocht ik als eerste in de regio het certificaat voor geregistreerd dementievriendelijke uitvaartbegeleidster die werd verzorgd door  DeMens Training in samenwerking met “samen dementie vriendelijk” Alzheimer Nederland.

Dit betekend dat ik officieel gecertificeerd en getraind ben in ‘goed omgaan met dementie’ en mijzelf dementievriendelijke uitvaartbegeleidster mag noemen.

Mae Uitvaart is de enige in gemeente Rheden die het keurmerk ‘Dementievriendelijke uitvaartzorg’ heeft.

Wilt u meer weten over een dementievriendelijke uitvaart, of wilt u weten wat ik hierin voor u kan betekenen neem dan gerust contact op met mij.

Er is één ding dat dementie

niet kan wegnemen,

en dat is liefde.

Liefde is geen herinnering,

liefde is een gevoel

dat zetelt in je hart.

Bron: Alzheimer Nederland

 

 

×

Cookies

Bewerk uw toestemmingsinstellingen of bekijk het privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit
Instellingen